May 20, 2019 / Architecture
Courtyard House by MATSUOKASATOSHITAMURAYUKI

Courtyard House is a minimal residence located in Tokyo, Japan, designed by MATSUOKASATOSHITAMURAYUKI. Forty years after land lots in this area were first sold in this commuter residential town outside of Tokyo, the number of old couples and single-person households are on the rise. At the same time, there are families in this area who are converting their homes to multi-family dwellings. It’s a quintessential example of a former “new town (residential development projects of 1960s and ’70s)” where multi-family households seeking to maximize floor space intermingle with elderly residents who have too much unused space.

As a result of the off-the-shelf layouts at the time, vernacular houses having smaller second floors and geya (attached space with roof protruding from the exterior of the main building) had inadvertently created bright gardens and a rich layering of trees. Residents have come to socialize over walls and hedges on the narrow berms that separate the gar dens and houses. Although the environment and community of the neighborhood have matured over time, standardized designs from the past are no longer serving the life styles of newcomers to the area, as well as those of the long-time residents who are moving onto new life stages. This site faces the street on its northern side; the parking and approach, southern backyard, and a narrow berm that connect these are squeezed into a small space. How ever these overpopulated conditions had functionalized the outdoor facilities, fostering over-the-wall communication among neighbors as both sides adjusted their levels of privacy within the tight exterior space between the house premises.

Residents’ demands for the exterior spaces have become increasingly diversified as well. For example, they want to throw out trash from the back door and grow herbs; enjoy the cool evening breeze in the garden facing the bathroom; aerate beddings from the bedroom with ease; and create a minimal, easy-to-manage garden in front of the living room. A detailed list of activities had become intertwined with various outdoor conditions such as having sunlight, allowing breeze through the berm, and securing privacy from neighbors. Within the long history of highly developed outdoor culture, the architects placed a small garden and living spaces situated around the perimeter of the house. The pleated radial floor plan on the first floor is designed to capture the outdoor environment, foster a relationship with the small garden, and balance the levels of privacy from the neighboring houses. The small roof attached to the main house has been lowered to run in parallel to the site borders, following the shape of the berm and its spaces. The imbalance caused by the first floor plan and the small roof of the geya gives rise to a variety of depths which, together with the pleated plan, balances the design from two different aspects.