Jan 18, 2019 / Architecture
House SP by Gonçalo Duarte Pacheco

House SP is a minimalist residence located in Porto, Portugal, designed by Gonçalo Duarte Pacheco. The project’s site is spread across a sloped field with a height difference of three meters. The main intention was to keep the terrain as it is, solved by dividing the house into two levels and, consequently, into four volumes. Defined by the shape and position of the lower volumes, two exterior living areas incorporate the swimming pool on the south side, and a pre-existing artisan well on the north side. This intention to keep the slope necessitated a unique entry, resolved by a bridge providing access from the street directly to the upper level. This is the main level of the house, with living room and kitchen connected to the landscape by a terrace. On the lower level, the bedrooms, second living room and garage create an intimate relation between the interior and exterior living spaces. This relation is highlighted in two other areas of the house, where two zenith lights emphasize and illuminate the main stairs and the north patio.