Sep 19, 2017 / Interiors
Lazard Avenue by Newsam + Catlin Stothers Design

Lazard Avenue is a minimalist interior located in Montréal, Canada, designed by Newsam + Catlin Stothers Design. The objective was to inject a modern aesthetic into a new kitchen, library, master bedroom and en suite, while respecting the classic architectural details throughout the rest of the home. The kitchen had been relocated to the garage in a previous renovation, which presented several design challenges. Low concrete ceilings, ventilation ducts and cinderblock walls required diligence in achieving a plan that would create the illusion of height and light. Sombre cabinetry from the previous kitchen gave way to a brighter palette of white and bleached butternut. White surface-mounted monopoints add architectural interest and juxtapose a sculptural suspension with an industrial influence, over the dining table. Concealed LED strips add ambient lighting for evenings.

Creating a highly efficient space for cooking and an atmosphere conducive to entertaining both large and intimate gatherings were the primary design criteria for the kitchen. The floor to ceiling matte white cabinetry conceal appliances and an abundance of storage, while providing contrast to the warm hues of the blonde wood. Handle free cabinetry maintains a minimal design while an integrated ash butcher block in the island allows two people to simultaneously prep meals. Floating wood picture rails create a mini-gallery that enable the homeowners, avid art collectors, to easily display and interchange different pieces of art at various times. Walls were relocated on the second-floor plan and reconfigured to include a library, spacious closets, and a luxurious en suite of dramatic proportions.

The minimal design of the master bedroom marries old and new, and is anchored by white oak engineered floors. A shortage of closet space had previously forced the homeowners to use other bedroom closets for storage. Reclaiming a third of the library, created a spacious walk-in closet for her, and a generous wall of closets for him in the master bedroom. Large white oak panels dominate the bedroom and wrap around the partition wall into the master en suite. Consistent materials create a visual flow and unify the two rooms as a single volume. The en suite is easily accessed from two entries, with full-height pocket doors providing privacy as needed.

Photography by Drew Hadley