Feb 19, 2016 / Architecture
Hut House by Pencil Office

Hut House is a minimalist residence located in Queenstown, Singapore, designed by Pencil Office. The project is of a small hut-like addition of 1,560 square feet to an existing landed residential property composed of a folded aluminum veil textured across the horizontal surface. This screen, set proud to the structural wall 10-inches, mitigates thermal heat gain while producing a delightful pattern of light and shadow. The pattern across the façade is stretched along the horizontal axis, and stacked in three patterns, denying the normative conventions of scale to the two-story object. Windows behind the veil are positioned to differing alignments and sizes, reinforcing a play of position and scale to undermine any registration of floor positions about the volume.