Jun 18, 2021 / Architecture
House BL by GRAUX & BAEYENS

House BL is a minimal residence located in Destelbergen, Belgium, designed by GRAUX & BAEYENS. The intimacy of a house in the second building line, the view on the park area of a castle domain and grazing fields with Shetland ponies… these were all advantages that persuaded Basile, the client, to choose this spot. The architect in him was triggered by the solid structure, interesting layout and pitched-roof typology of the house. He absolutely wanted to avoid a clash between old and new, and so the basic idea was born for a harmonious extension of the existing structure.

The new entrance hall forms the pivotal part between the existing and the new construction. The existing part, the night wing, became an more introverted area; the extension a generous, light-filled day wing. The new building makes a slight rotation in relation to the old structure, optimizing the incidence of light inside and creating a lovely garden room on the south side and a deeper perspective/vista towards the trees of the castle domain. For GBA architecture is defined by the abstract boundary between interior and exterior.

The DNA of the existing structure remained intact. Thus, 95% of the original structure was preserved. The low ceilings, original window openings and small doors, for example, contribute to the intimate atmosphere of the rooms. What is new is a straight corridor, which runs like an artery to the new construction and gives the flow and lines of sight from the old wing a completely different dimension. The corridor is 1.40 meters wide, forming a generous multipurpose area where children can play with their blocks or ride their balance bikes. At the end of the corridor, a new window forms the perfect frame for the neighbor’s paddock, an imperfect but so authentic picture that the architect absolutely wanted to integrate it into his design.

The transition from the old to the new construction follows the natural undulation of the landscape. From old to new, the structure gradually sinks closer to the ground line. This gives rise to very different spatial realities within the two structures. In contrast to the withdrawn character of the old wing, the openness of the day wing is contrasted up to the ridge of the gable roof, with large ceiling-high windows that perfectly frame the surroundings. Thus, softly filtered morning light enters the living kitchen and the residents have a beautiful view of the high treetops of the castle grounds behind them from their dining table.

The concrete plinth, which on the outside bridges the slope of the landscape, creates a wide bench in the living room where guests can spontaneously flatten themselves. In this way, the relatively compact family-sized living room can also simply accommodate more people. The entire house, incidentally, is punctuated with these kinds of undefined spaces that take on their own meaning over time. The concrete plinth continues in the window frames, in the steps between the various rooms, and finally forms the kitchen tablet at working height in the kitchen.

Photography by Jeroen Verrecht