May 21, 2020 / Interiors
House in Oyamazaki by Atelier Loöwe

House in Oyamazaki is a minimal residence located in Kyoto, Japan, designed by Atelier Loöwe and Shimpei Oda Architect Office. The project is a renovation of a reinforced concrete terraced house built in 1968. In 1966, this residential area was established and construction began, in the following 10 years, a variety of terraced houses was build. This residential area played a major role in the development of Oyamazaki; nowadays many of the buildings have undergone repeated renovations to gain extra floor areas.

Over the time, this house had a series of ambiguous rooms and corridors added to the original plan, resulting in the rooms in the center to become dark without natural light. Reinforced concrete buildings often have structural load-bearing walls, which are difficult to remove, the same applies to this house. Therefore, the load-bearing walls was left, and it was decided to work with and take advantage of the inherent migratory nature.

Photography by Norihito Yamauchi