Oct 08, 2021 / Architecture
Lake Brome Residence by Atelier Pierre Thibault

Lake Brome Residence is a minimal house located in Foster, Canada, designed by Atelier Pierre Thibault in collaboration with Kastella. Kastella, the Montreal-based manufacturer and distributor of premium hardwood furniture, is thrilled to share the Lake Brome Residence, the company’s first millwork collaboration with architectural firm Atelier Pierre Thibault.

Situated on the majestic lake in the Southern Eastern Townships, Lake Brome Residence was first inspired by a large, outdoor, covered terrace where the family could live immersed in nature. The single-level dwelling, designed with floor to ceiling windows, takes full advantage of the sweeping lakeside views and surrounding mountainous landscape.  

Kastella’s mandate ranged from integrated millwork to custom furniture production. The Lake Brome Residence was an inspiring and demanding project that took over a year to plan and complete. The design-savvy clients selected walnut with a water-based finish as the primary, interior material. The warm, caramel tones of the panelled walls and integrated case goods added depth and character to the new construction.

The highly functional kitchen included two strategically placed 10-foot islands that maximized the lakeside views while maintaining the welcoming nature of the home. The minimalist kitchen, designed with flat panelled walnut cabinetry, open shelving and black Fenix NTM countertops is reminiscent of Kastella’s furniture. The seamless flow of panelled wood walls and built-ins extended past the main living space and into the powder room, mudroom and sleeping quarters. The master bedroom closets, as an example, served as the backdrop for their king-size B107 bed.   

In addition to providing custom millwork and collection furniture, Kastella was tasked with designing an outdoor furniture series modelled after central pieces in their collection. A custom length version of the T107 dining table found a home in the covered outdoor eating area, as did an adaptation of their C110 bench.

Photography by Maxime Brouillet