Sep 03, 2021 / Architecture
Redhill Barn by TYPE

Redhill Barn is a minimal farm located in Devon, United Kingdom, designed by TYPE. Built in 1810, Redhill Barn was originally an out-farm, a model farm typology which emerged with the modernization of farming on wealthy estates during the 19th century. The original building was beautifully built and laid out as a piece of agricultural engineering, with cattle housed below and a threshing floor above. This project was to restore and convert the isolated and ruined stone barn, to create a new home at the centre of an ecological smallholding. The studio wanted to restore the building’s character in an original way and to be very clear about what was old and new, retaining the weathered beauty of the monumental stone shell and wild agricultural setting. They wanted to show this when viewed in the landscape, reinstating the hipped roof with milled aluminum sheeting to ‘ghost’ the original roof form in a light, reflective material.

To preserve the striking elevations, the practice made no new openings, restoring the original dynamics of light and space to the building. They designed the new doors and windows so that fenestration was set back and minimized, allowing maximum light to enter. Arched pivot doors allow the wide openings that were originally made for cattle to remain undivided, yet easily handled. With the original timber floor and roof lost, they designed contemporary floor and roof elements to evoke the rhythm and simplicity found in traditional agricultural framing. The roof structure spans lengthways, utilizing small section timber and steel connections, allowing the structure to sit higher than a conventional truss, and stressing the height, form and scale of the space.

Photography by Rory Gardiner