Dec 27, 2019 / Interiors
Santos Apartment by PECLAT+CHOW

Santos Apartment is a minimal apartment located in São Paulo, Brazil, designed by PECLAT+CHOW. The renewal of this 120sqm 1950’s apartment located in São Paulo was designed to integrate the living space fully, while clearly defining three different functions: kitchen, living room and home office, whose rhythm is given by a thoughtful sequence of volumes and voids. The wooden entrance tunnel, intends to guide and intensify the sensorial experience of those who enter from the dark hallway to the bright and clean living spaces of the apartment, it acts as a rite of passage. The terrazzo floor, widely used in Brazil during modernism, with its opaque surface and subtle non-homogeneity, intersects with exposed white-painted brick walls and textured walls hiding the storage areas and doors.

The white metallic grid ceiling, along with the Terrazzo floor unifies all the apartment rooms and pose as an additional layer of textures and rhythm to the whole. The curation of materials is very precise to reinforce both the cohesive identity and the fact that no detail was left unchecked. Door handles, switches, faucets, and even windows, were entirely designed by Atelier PECLAT+CHOW and produced locally. Not as neutral as one might think at first sight, the apartment shelters a curated selection of modern Brazilian pieces, such as Zanini’s and Hauner’s armchairs, together with international icons, anonymous articles, and a few art pieces. Further emphasizing the importance of design and architecture as a single, coherent project, Atelier PECLAT+CHOW also designed the white sofa and armchair, the marble coffee table, the kitchen table, and some lighting fixtures, along with all built-in furniture.

Photograpy by Luiza Maraschin