Jul 20, 2020 / Architecture
Sun Slice House by Neil Dusheiko

Sun Slice House is a minimal residence located in Cambridge, United Kingdom, designed by Neil Dusheiko. The brief was to extend and restore a Victorian semi-detached house that had fallen into disrepair in South Cambridge. The clients also wanted to add a new-build outdoor leisure space to the end of their garden to house a gym, sauna and spa area. Some of the essential requirements were to create a homeschooling area for the client’s children as well as a home working space for the parents, both of whom work from home.

The original house, although in poor condition, had a great deal of character which the designers wanted to preserve. The architects worked closely with the clients, running design workshops, building physical and digital models to test spatial ideas, and exploring atmospheres created by different materials. They also produced 1:1 mock-ups of the various components throughout the process. They wanted the extension to feel like it was enveloping the existing home, creating a new layer around the older volume, so they could be read together. The eye follows the line of the original house through the skylights in the dining room.

Photography by Edmund Sumner