Jul 26, 2021 / Interiors
T-House by Will Gamble Architects

T-House is a minimal home located in London, United Kingdom, designed by Will Gamble Architects. T-House was designed for a young professional couple and their growing family. The brief was to create a contemporary home that was sympathetic to the existing architecture of the Victorian terraced house. The project included a ground floor rear extension, an extension over the entire length of the existing back addition, and a loft conversion with a generous roof terrace. The entire property was stripped back to the bare bones and refurbished throughout.

To the rear, at ground floor, full height glazing is broken up by slender glazing bars to maximise views of the garden. Above the full height glazing is a horizontal band of black zinc, broken up by oversized vertical seams that line through with the glazing bars below to accentuate the grid like nature of the rear elevation. A large pivot door provides everyday access onto a generous rear garden. Internally a rooflight runs across the full width of the rear extension. Exposed timber joists run through the opening of the rooflight to help mitigate sunglare but also animate the pared back interiors with light and shadow – as a result the interior space is in a constant state of flux throughout the day.

The existing house was in a poor state of disrepair and required a full refurbishment. The original victorian features of the house were painstakingly reintroduced and now sit alongside contemporary joinery which includes a bespoke study nook. In the loft, a frameless picture window provides panoramic views over the nearby rooftops, and a roof terrace creates an elevated external space for the summer evenings.

Photography by Nick Dearden of Building Narratives

View more works by Will Gamble Architects