Sep 05, 2019 / Architecture
The Interlock by Bureau de Change

The Interlock is a minimalist architecture project located in London, United Kingdom, designed by Bureau de Change. Abandoning the traditional dimensions of London brick, a collection of 44 misshapen and seemingly un-stackable clay blocks were developed. The patterns visible across the surface are informed, in part, by the interactions between materials and structure. The bricks appear to lap up against glazing, swell and bow between floors and are inset frame-like to denote the building’s perimeter. For passers-by, the bricks appear to morph and twist like cogs. By modeling the facade in 3D, each facet could be individually adjusted to meet structural and fabrication requirements without diluting the integrity of the surface form.

Staffordshire Blue Clay was selected as a contrast to the areas existing brickwork. The marl clay was set into 14 hand-crafted steel molds and fired in oxidation to create the matte blue finish. After firing, these 14 ‘parent’ bricks were divided to form the 30 ‘offspring’. Construction of the 5,000 block landscape took place over three months. The fabrication team used 1:1 printed templates that set out the number, typology and location of each brick. When collated on site, these 188 templates appeared like a construction manuscript, with each brick a different note to lay. Behind the façade, sit three new residential units and a café at street level with gallery beneath. The regularity of the façade’s proportion and fenestration belies the complexity of the building’s volume and massing.

At the rear, the building is set out as a series of stacked boxes of varying form and size. Each floor is shallower than the last with the deepest floorplan at the bottom and the smallest at the top. Within this stepped form sits a series of deep light wells and skylights that track daylight in to the centre and edges of the building, creating internal patios on the lowest floors and light wells on others. Facing the street, the rooms overlook the busy street and on higher floors, the rooftops and domes of nearby buildings. At the rear the light is more diffused creating calm in the private spaces. Inside, the units are finished in a simple elemental palette – terrazzo bathrooms, natural stone worktops, sprayed-timber kitchens and oak floors.

The light-filled café at the base of the building offers a counterpoint to the weight and inkiness of the façade. With every surface washed in white, the heavy-set mullions are halved and extruded from their frames to form ribbons that curve and fold over the ceiling in a style reminiscent of ornamental plasterwork. The monochromatic palette is broken only by cuts of oak that line the floor and counter tops. The project represents a shared vision between developer and architect to taking London’s architecture and re-approaching it in a way that brings something new to the streetscape.

Photography by Gilbert McCarragher