Feb 16, 2021 / Interiors
MSO by Jean Verville Architecte

MSO is a minimal space located in Montréal, Canada, designed by Jean Verville Architecte. Architect Jean Verville explores a world where architecture, theatricality, and playfulness come together to imagine a hybrid proposal where sensory perceptions are called upon to transgress the limits of three-dimensional form, and where living spaces seem freed from their reality.

Throughout the process, the clients – creators and actors Sophie Cadieux and Mani Soleymanlou – through their creativity, their mastery of the collaborative dimension inseparable from theatrical work, and their talent for improvisation, adopt the architect’s playful approach with passion, rigor, and sensitivity. Assisted by his accomplice, architect Tania Paula Garza Rico, director of his eponymous studio, Verville creates whimsical staging, incorporating the presence of creature-allegories. In front of the photographer’s lens, the architects and their clients engage in this exercise with enthusiasm, humor, and unpredictability. With this raw material, Verville performs digital manipulation to produce images that raise questions about the illusory banality of habitability.

Adopting the creative universes of its occupants, their personalities, and their particular needs as the narrative scheme, the MSO project consists of a complete volumetric reconfiguration, making it possible to generate an artistic creation as well as a living space adapted to the daily reality of the two artists and their son. Inside a narrow house, located in a Montreal residential neighborhood, a scenographic promenade unfolds to the full height of the building.

Aiming at an effective cohabitation of domestic and professional activities, permeability to family life, and a spatial distribution providing a level of individual privacy, the proposal takes advantage of decompartmentalization to consolidate the feeling of unification in its vertical deployment and to metamorphose the legibility of the whole.

To minimize alterations to the existing building, selective subtraction of floor areas frees the core of the space to accommodate the new vertical progression, gradually unfolding over the three floors of the house in a succession of ten versatile and multifunctional platforms. These ten scenic pauses establish a new spatial organization. The metallic structure, with perforated steel surfaces and walls, is juxtaposed with a series of stages and raised platforms – sometimes it offers a small scene, and sometimes a seat – to draw fluid limits that privatize spaces while creating visual porosity.

Meeting the requirement of functional adaptability while minimizing the need for furniture, the new system of spatial organization engages unusual interactions in order to facilitate the personal and creative appropriation of the sub-spaces it shapes. Fragmented by metal screens and low walls, and punctuated meandering, the scenic pauses offer new points of view in space and new perspectives on the presence of others. The imposing metal assemblage, which also consolidates the project’s structural integrity, is capped with a skylight, that measures 2.5 meters by 2.5 meters, which maximizes the natural light by diffusing it to the ground floor.

The light, filtered by the metal surfaces and walls, multiplies the projections of shadows cast to mark space with graphic lines, opposing their presence with the spatial boundaries, and offering a continual dance of geometric shadows that play on the monochrome canvas. Both refined and expressive, the proposal constitutes an assemblage that partitions volume and light in order to envelop the place in a mysterious aura contributing to the theatricality of the proposed experiment.

Photography by Studio Jean Verville Architects + Félix Michaud