Oct 11, 2021 / Interiors
The Pomander House by Robert London Design

The Pomander House is a minimal residence located in London, United Kingdom, designed by Robert London Design. Interior design studio Robert London Design (RLD) has completed the renovation of a semi- detached house over four floors in west London, bringing minimal tones and a calming natural palette to this spacious Edwardian family home. RLD approached the project with detailed consideration to the configuration of the space and how the family would use it. Rather than proposing an oversized rear extension which would draw activity to the back of the building, studio founder Robert looked at the home as a whole, designing a balanced scheme to create flow throughout the home.

In the bespoke kitchen, a carefully proportioned glazed extension sensitively aligns with the original architecture, while bringing natural light, connection to the garden, and a contemporary feel. Also on the ground floor are dining and living rooms, and a snug which acts as an informal TV room for the children. The entire first floor was reconfigured to create a series of spacious, comfortable rooms with a grown-up focus. The master bedroom opens on to a full-size double dressing room and a spacious en-suite bathroom with tadelakt walls, a large walk-in shower, and freestanding bathtub. A study, equipped for home working, is accessible from the hall.

Two children’s bedrooms and a guest room can be found on the second floor, along with a family bathroom. The basement provides a playful space for family time and entertaining, with a cinema area, built-in bar, and access to the garden. A utility room, wine store, and further living space can also be found in this area. Responding to the client’s preference for a clean Scandinavian aesthetic, timber flooring was prioritised over carpet. A neutral, pared back colour scheme runs throughout the home, and furniture by designers including Max Aalto was selected from sources such as B&B Italia and Benchmark.

RLD created bespoke joinery for the home office and wardrobes, as well as a one-of- a-kind dining table. The studio also designed an elegant balustrade which runs throughout the house. As Robert explains: “We really wanted to unify the look and feel of the house and create a harmonious environment, which meant giving equal consideration to major interventions like the glazed extension as to the finer details, such as the period mouldings and architrave, and the naturalistic lighting scheme. Peace and consistency were key themes to our approach.” The resulting home works both as a refined sanctuary, and the hub for a busy family.

Photography by Ollie Tomlinson

View more works by Robert London Design